Oorsprong Aardbei

Hoe het 200 jaar geleden begon met een toevallige kruising

ABZ Seeds onze aardbei
ABZ Seeds onze aardbei

De historie van de aardbei in het aardbeienmuseum

Ruim 200 jaar geleden vond er in Plougastel, Bretagne (FR), bij toeval een kruising plaats tussen twee botanische aardbeisoorten: ‘Fragaria virginiana’ uit Noord Amerika en ‘Fragaria chiloensis’ uit Zuid Amerika. De nakomelingen van deze kruising hadden opvallend grote en sappige vruchten.

De Franse wetenschapper Duchesne beschreef de nieuwe soort voor het eerst onder de naam ‘Fragaria x ananassa Duch’. Sinds die tijd zijn er in deze grootvruchtige aardbeisoort vele tientallen, zo niet honderden nieuwe rassen ontwikkeld. Deze aardbeirassen zijn over de hele wereld verspreid geraakt.

De toevallige kruising van aardbeisoorten en de hieruit voortgekomen ontwikkelingen in aardbeienteelt, leveren Plougastel nog steeds bekendheid op. Er is zelfs een echt aardbeienmuseum, Musée de la Fraise, waar de geschiedenis van de regio en het ontstaan van de aardbei zoals wij die nu kennen, heel leuk in beeld gebracht wordt. Als je in de buurt bent is het zeker de moeite waard om die te bezoeken en natuurlijk die bijzondere aardbei te proeven.